Please wait, loading...

 
Școala KATA

Manifestul Școlii Kata

Nu putem vedea în viitor și este în regulă!

Deși nu putem prezice cu exactitate care va fi calea către obiectivele noastre, putem practica un mod eficient de a lucra pentru atingerea lor.

Gândirea Științifică ca abilitate de viață

Gândirea științifică poate fi cel mai eficient mijloc cunoscut în prezent pentru navigare printr-un teritoriu imprevizibil și complex către obiectivele noastre, pentru că ne face mai adaptivi și mai creativi în fața incertitudinii. Gândirea științifică ne ajută să nu ne lăsăm păcăliți de percepțiile noastre.

Gândirea științifică implică o curiozitate continuă despre o lume complexă pe care nu o putem controla sau prezice și ne determină să vrem să facem următorul pas pentru a ne înțelege puțin mai bine. Pe scurt, gândirea științifică este o comparație între ceea ce prezicem că se va întâmpla, ceea ce vedem că se întâmplă de fapt și ajustările necesare  pe baza a ceea ce învățăm din diferență.

Oricine poate învăța Gândirea Științifică, prin practică

Credem că oricine dorește să învețe și este dispus să practice, are capacitatea de a-și dezvolta abilitatea de gândire științifică. Toți putem dobândi abilitatea de gândire științifică combinând un model de gândire științifică cu rutine de practică deliberate. Ne schimbăm obiceiurile prin practicarea unui nou mod, care înlocuiește vechiul mod.

Improvement Kata este un model practic, în patru pași, de gândire științifică. Fiecare pas are rutine de practică structurate, numite Starter Kata, pentru a ajuta indivizii, echipele și organizațiile să internalizeze și să operaționalizeze modelul.

Coaching Kata este un set de Starter Kata pentru predarea modelului Improvement Kata. Practicarea Starter Kata ne ajută să începem să dezvoltăm noi obiceiuri de gândire și acțiune. Sunt un punct de plecare, iar practicarea lor nu ar trebui să însemne să devii rigid, dar mai degrabă te pune pe o nouă cale

O școală KATA ca centru de resurse

O școală KATA este o sursă centrală de informații, resurse, rețele și sprijin pentru persoanele care practică Improvement Kata și Coaching Kata sau sunt interesate de acestea.

Fiecare membru poate aduce resurse în școala KATA precum si lua resurse. Scopul este de a ajuta oamenii de pretutindeni să practice mai multe moduri științifice de a gândi și de a acționa, dezvoltându-ne astfel pe noi înșine și comunitatea noastră spre tot ce ne putem imagina și chiar mai departe

Oricine poate face parte dintr-o școală KATA

Oricine poate organiza o școală KATA, atâta timp cât este dispus să își asume responsabilitatea. Singura cerință formală este adoptarea și publicarea acestui manifest. Și tu poti începe o școală Kata pentru orice regiune, cum ar fi o țară, un stat sau un oraș.

Angajamentul școlii KATA

  • Scoala KATA reunește o comunitate diversă de asociați din diverse domenii de activitate;
  • Împărtășiți altora lecțiile și experiențele pe care le câștigați. Încercați să dați înapoi ceea ce și voi ați primit la rândul vostru ca să construiți această școală. Susțineți și alte școli KATA;
  • Conținutul prezentat în școală KATA ar trebui să urmeze spiritul Codului KATA:
  1. Condițiile sunt imprevizibile;
  2. Bucurați-vă de zona de învățare;
  3. Înțelegeți direcția, înțelegeți starea actuală, stabiliți starea țintă și rulați experimente pentru atingerea stării țintă;
  4. Începătorii practică în mod exact Starter Kata 
  5. Ai un antrenor/coach, fii un antrenor/coach.
  • O școală KATA poate folosi sigla „creierul în forma de haltere”.
  • O școală KATA este liberă să-și facă propriile profituri. Profiturile nu trebuie transferate către alte organizații și pot fi folosite ca să acopere costurile operaționale și de dezvoltare.