Please wait, loading...

 
Școala KATA

Despre Școala Kata

Școala Kata este o comunitate pentru practicanții Kata, actuali și aspiranți, din România.

Suntem o organizație non-profit, condusă de voluntari – toți pasionați de Kata!

Scopul este de a ajuta oamenii de pretutindeni să practice mai multe moduri științifice de a gândi și de a acționa, dezvoltându-ne astfel pe noi înșine și comunitatea noastră spre tot ce ne putem imagina și chiar mai departe.

Școala KATA oferă tuturor celor care sunt interesați să practice Improvement Kata / Coaching Kata o casă, astfel încât să putem realiza lucruri mai mari lucrând împreună.

Kata SchoolKata Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul Kata România

  Școala KATA

  Ce este Kata

  Toyota Kata este o modalitate pentru manageri, profesori, părinti, indivizi de a iniția și antrena practicarea abilităților practice de gândire științifică, pentru a dezvolta și mobiliza CAPACITATEA CREATIVĂ. Condițiile competitive favorizează indivizii, echipele și organizațiile care știu să se ADAPTEZE. Nu este atât de dificil, pe cât ai putea crede, pentru că poți începe prin a exersa  „Starter Kata”.

  Practicarea rutinelor Toyota Kata face ca oricine și orice echipă să fie mai buni la navigarea în incertitudine și ATINGEREA OBIECTIVELOR PROVOCATOARE.

  Toyota Kata nu te învață tehnici de rezolvare a problemelor, ci mai degrabă dezvoltă o MENTALITATE și un mod de a reacționa care ne face mai eficienți în rezolvarea problemelor. Improvement Kata este un proces de practică deliberată pentru dezvoltarea gândirii științifice. Se realizează exersând „Starter Kata”, care sunt rutine sau protocoale mici, structurate folosite pentru a începe dezvoltarea unei noi abilități. 

  Bazându-se pe elementele fundamentale învățate prin exersarea Starter Kata, fiecare echipă sau organizația își dezvoltă apoi propriul mod care se potrivește contextului lor. 

  Toyota Kata își are originile în cercetările lui Mike Rother privind sistemul de management Toyota,  ale căror constatări sunt publicate într-o serie de cărți din McGraw-Hill Education. Cercetarea nu a evaluat soluțiile Toyota, a studiat modul în care Toyota DEZVOLTĂ SOLUȚIILE.

  Kata School

  Improvement Kata și Starter Kata

  Un model în patru pași de gândire științifică, cu rutine practice:

  https://kataschool.ro/wp-content/uploads/2022/05/improvement-kata-640x382.jpg

  Soluțiile de astăzi probabil nu se vor potrivi problemelor de mâine și calea de atingere a obiectivelor provocatoare oricum nu poate fi stabilită în prealabil. Cel mai bun mod este să exersezi un model universal de a-ți dezvolta propriile soluții (o „meta aptitudine” pentru orice situație).

  Asta înveți practicând Improvement Kata!  Un mod de gândire științifică care ne face mai buni în atingerea obiectivelor dificile într-un TERITORIU IMPREVIZIBIL.

  Puteți începe să practicați Starter Kata astăzi dacă:

  Ați dori să adăugați abilități utile în portofoliul dvs. personal.

  Sunteți un educator care dorește să îi ajutați pe elevi să practice abilitățile STEM de gândire critică.

  Doriți să vă împuterniciți echipele.

  Sunteți curios de îmbunătățirea Kata.

  Doriți să dezvoltați mentalitatea necesară pentru a utiliza tehnicile Lean.

  Noua dvs. afacere este în creștere și aveți nevoie de un sistem de management.

  https://kataschool.ro/wp-content/uploads/2022/05/starterkata.jpg
  Kata School

  Coaching Kata

  Cum să exersezi modelul Improvement Kata!

  Fără coach (antrenor), un cursant ar putea să nu exerseze corect model și să practice ineficient. Fără antrenor, o schimbare a obiceiurilor din creierului nostru este mai puțin probabilă să apară. Dar antrenamentul este o abilitate ca oricare alta, care necesită practică. Coaching Kata vă ajută să vă dezvoltați abilitatea de a sprijini cursanții pe măsură ce practică Improvement Kata.

  Coaching Kata este practicat de manageri, supervizori și liderii de echipă care doresc să își antreneze oamenii într-un mod științific de a gândi și a acționa.

  Nevoia nesfârșită de îmbunătățire și evoluție în orice organizație oferă dvs. și echipei dvs. cadrul perfect pentru a practica noi abilități în timp ce vă faceți munca normală. Pe măsură ce exersezi și antrenezi Improvement Kata, aplici la obiective reale.

  Cicluri de antrenament – Doar 20 de minute pe zi

  Un ciclu de antrenament implică antrenorul să folosească 5 întrebări. Acest lucru se face o dată pe zi la o oră programată, 20 de minute sau mai puțin în funcție de nevoie.

  Folosirea celor 5 întrebări are două scopuri principale:

  • Întărește modelul Kata de îmbunătățire. 
  • Ajută să facă vizibilă gândirea curentă a cursantului, deci antrenorul poate oferi feedback adecvat dacă este necesar.